Jos Driessen nce
     
contact
     
  

Lilly (Kenia, 26): Blanken weten wat liefde is. Ze houden onvoorwaardelijk van je, of je nou gestudeerd hebt of niet, of van een arme familie komt.

Gilbert (België, 69): Ik weet het niet meer. Het is zo makkelijk om hier te neuken. Je kan hier twee, drie of vier vrouwen hebben op een dag. Gemakkelijk. Maar dat is niet uit liefde, dat is alleen maar om het geld.

trailer

documentaire, 85 minuten, regie Roy Dames en Jos Driessen, productie Robbert van Lanschot, Joost Verheij, Roy Dames

premiere september 2021 op het NFF

Prijs voor beste sociale documentaire op Viewpoint Documentary Festival Gent

Selectie Hong Kong International Doc Competition

bioscoop-premiere 2 september 2021

TV-uitzending 2Doc 7 september 2021

 

NRC, Robbert Blokland ****  “Indringende documentaire” (...) “Is er sprake van exploitatie als beide partijen weten dat minder romantische motieven domineren?” 

Het Parool, Roosje van der Kamp “Met hun portret van Gilbert verbeelden regisseurs Roy Dames en Jos Driessen een bredere Afrikaanse droom, eentje die vooral gebouwd blijkt te zijn op wrok, hypocrisie en racistische vooroordelen” (...) “Afrikaanse Bruid is daarmee een ontmaskering. Met geduld schetsen Dames en Driessen een portret van een verscheurd man”

de Volkskrant, Bor Beekman *** “Noem het ongelijkheid, prostitutie of exploitatie. Hoe verwerpelijk het precies is, laten cameraman Dames en zijn editor en coregisseur Driessen aan het oordeel van de kijker”

Oog voor Afrika “Eerlijk, dicht op de huid gefilmd over liefde tussen blank en zwart in Afrika en een grimmige kijk op cultuurverschillen en vooroordelen”

HDC Media, Jan Vriend “In de film herken je de handtekening van regisseur Roy Dames, met zijn passie voor de zelfkant. Types op het randje. Of net erover”

De Filmkrant, Omar Larabi “Een bijzonder ongemakkelijk maar doeltreffend portret van een Belgische zestiger die zich in Afrika laaft aan jonge vrouwen roept vragen op over sekstoerisme en de zoektocht naar geluk”(...)“Beide partijen zoeken naarstig naar geluk, maar weten het keer op keer niet te vinden. De tranen uit de openingsscène lijken dan ook niet van liefde, maar van wanhoop”

Nieuwe Revu, Ryan Claus “Parelwitte stranden, koud bier en prachtige, donkere vrouwen, zoveel als je maar wilt. De aantrekkingskracht van Kenia op mzungu’s, gepensioneerde mannen uit Europa, wordt op grimmige wijze blootgesteld in Afrikaanse bruid”

Mannen Magazine “Een docu over een overjarige schuinsmarcheerder in de laatste drie jaar van zijn leven. Heel boeiend hoe beide partijen elkaar uitbuiten”

De DocUpdate, Helmut Boeijen “De openheid, op het gênante af, behoort tot de sterkste punten van deze lekker ongemakkelijke film”(...) “Afrikaanse bruid laat op indringende wijze zien dat de Westerse uitbuiting van vrouwen uit een arm land en het slim leegtrekken van een Europese oudere man heel goed samen kunnen gaan. En niemand wordt er echt gelukkig van. Ook Gilbert niet. Of, in elk geval nooit veel langer dan een seconde of tien”

 

Overal in Afrika zijn vrouwen op zoek naar en blanke man die hun leven kan veranderen. Het leidt vaak tot misverstanden, misbruik, bedrog en teleurstelling. Zijn witte mannen en Afrikaanse vrouwen in staat de verschillen in cultuur, status en vaak ook leeftijd te overbruggen om tot duurzame relaties te komen?

De documentaire 'Afrikaanse Bruid' gaat op zoek naar antwoorden.

KENYA KIMBO'S & FRESH WHITES

Diani Beach is één van de mooiste stranden ter wereld. Maar de vrouwen die door het witte zand struinen lijken er geen oog voor te hebben. Dit zijn de jachtgronden. Ze zijn op zoek naar ‘fresh whites’.

Lucy: Fresh whites zijn net met het vliegtuig in Kenia aangekomen. Hun huid is nog wit en schoon. Als je er zo één te pakken krijgt, heb je een 'verse blanke'.

Lilly: Ze kennen de prijzen niet in Kenia. Als iets 1000 shilling kost, vertel je dat het 2000 is.

Lucy: Als ik zo'n 'mzungu' zie, denk ik: deze is vers, die moet ik hebben.

De Kenya Kimbo gaat niet naar het strand. Hij drinkt goedkoop bier in een bar aan het lawaaiige centrale verkeersplein van Ukunda.

Lilly: Een Kenya Kimbo is een mzungu die al jaren in Kenia komt. Hij heeft niet veel geld en kent overal de prijs van. Je kan hem niet voor de gek houden.

Na het verkiezingsgeweld in 2008 is het toerism ingezakt en het heeft zich nooit helemaal hersteld. Maar jonge vrouwen blijven naar Diani Beach komen, hopend dat ze die ene beschikbare verse blanke kunnen strikken.

Lucy: Soms is het zo moeilijk om een verse blanke te vinden, dat je het met de Kenya Kimbo’s moet doen.