Jos Driessen nce
 
contact
     

DE TOEKOMST VAN NEDERLAND

THE GREATEST SHOW ON EARTH

 

link naar video

 

regie Marijke Jongbloed, camera Frank Moll, montage Jos Driessen, producent VPRO

Aflevering uit de VPRO-serie 'De toekomst van Nederland' uit 2006, 25 minuten

De Toekomst van Nederland is aan de megawinkel. Een glimp van die toekomst is nu al te zien in het Canadese Edmonton. Op een oppervlakte van ruim 100 voetbalvelden biedt de Mall plaats aan honderden winkels en restaurants, het grootste amusementspark ter wereld, een tropisch zwembad, een kunstijsbaan en zelfs een schietbaan.

24 Uur per dag doorlopend vermaak, totale veiligheid, een constante temperatuur en nooit meer een spatje regen. Een blik in de perfecte wereld van de megamall.

‘Funshoppen’ is nu al de populairste vrijetijdsbesteding en verwacht wordt dat Nederlanders in 2020 steeds meer zullen winkelen in zogenaamde megamalls. In deze gigantische winkelcentra worden unieke belevenissen aangeboden. Alle vormen van vertier en vermaak zullen onder één dak samengebracht worden: van winkels en theaters tot casino’s, pretparken en stranden, het zal allemaal te vinden zijn in de megamall.
Een glimp van die toekomst is nu al te zien in het Canadese Edmonton, waar vier Iraanse broers het concept van de Oriëntaalse bazaar tot in uiterste consequentie hebben doorgevoerd. Alle mogelijke vormen van vermaak zijn in de West Edmonton Mall beschikbaar: op een oppervlakte van ruim 100 voetbalvelden biedt de Mall plaats aan honderden winkels en restaurants, het grootste amusementspark ter wereld, een tropisch zwembad, een kunstijsbaan en zelfs een schietbaan. Doorlopende zeeleeuwenshows en een ijshockeycompetitie moeten de bezoekers de ene na de andere spectaculaire belevenis brengen. Zelfs de overnachting moet spectaculair zijn: in het Fantasyland-hotel kan gekozen worden tussen Polynesische, Afrikaanse, klassiek-Romeinse en Iglo-themakamers.

Niemand hoeft in deze wereld nog naar buiten. In De Toekomst horen we waarom twee vrien-dinnen elk jaar twee weken lang slapen, eten, kopen en zich vermaken in de eindeloze wereld van de mall, zonder ooit de buitenlucht te proeven. Ook maken we kennis met de mallwalkers, fitte bejaarden die komen dauwtrappen in de verlaten mall en met ex-mallrats, die hun verslaving aan amfetamine en de mall hebben ingeruild voor de Heer en zijn mall-kapel. We zien hoe de beveiligingsdienst de stromen bezoekers met behulp van 220 bewakingscamera's in de gaten houdt.

Jaarlijks vergapen 22 miljoen bezoekers zich aan het 'achtste wereldwonder' in Edmonton. Het totaalconcept van de megamall slaat wereldwijd aan. Manager Gary Hanson ontvangt wekelijks internationale delegaties die het concept willen exporteren naar andere landen. Midden in de stad kunnen zo nieuwe, veilige zones worden gecreëerd, waar de eigen ordedienst toezicht houdt en ongewenste elementen eenvoudig geweerd worden.

24 Uur per dag doorlopend vermaak, totale veiligheid, een constante temperatuur en nooit meer een spatje regen. In De Toekomst: een blik in de perfecte wereld van de megamall.

Camera: Frank Moll
Geluid: Mike van der Sluijs
Geluidsmixage: Piet Rodenburg
Research: Marijke Jongbloed en Hélène Schilders
Montage: Jos Driessen
Productie: Joyce Feijen
Regie: Marijke Jongbloed
Eindredactie: Ineke Houtman en Hans Otten