Jos Driessen nce
 
contact
     

ALMERE KIEST

fragment

Driedelige documentaire serie voor NPS, 3 x 25 minuten. regie Jacco Groen, montage Jos Driessen, producent Springfilm Februari 2010, Almere.

De PVV, de partij van Geert Wilders gaat meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Almere en de polls voorspellen dat 30 % van de inwoners op zijn partij gaat stemmen. Waarom scoort de nieuwe partij van Wilders zo hoog in deze nieuwe stad? Moslims wonen er relatief weinig en het is een van de veiligste grote steden in het land. En juist dat zijn de belangrijkste thema’s van de PVV.

Met deze vragen in zijn achterhoofd ging filmmaker Jacco Groen in de weken voor de verkiezingen op pad in Almere. In drie documentaires van 25 minuten, uitgezonden door de NPS voor en net na de verkiezingen, geeft hij een beeld van een stad in verwarring, gegijzeld door de landelijke politiek van Geert Wilders.

 

NRC, maandag 1 maart 2010

door Hans Beerekamp

Zapkliklees: Op tv is het in Almere heel erg met misdaad Afgelopen jaar vertoonde het aantal overvallen in Almere een tamelijk spectaculaire daling van 36 procent: van 84 gevallen in 2008 naar 54 in 2009. Toch kreeg een gemeenteraadskandidaat van de ChristenUnie in Almere onlangs een verontrust telefoontje van haar moeder in Enschede. Het moest wel heel erg zijn met de criminaliteit in de stad van haar dochter. Ze had kennelijk veel televisie gekeken de laatste tijd.

Beide gegevens zijn afkomstig uit de driedelige documentaire Almere kiest van Jacco Groen. Die in samenwerking met omroep Flevoland tot stand gekomen reeks wordt op zaterdagmiddagen uitgezonden door de NPS. Er kijken echter veel meer mensen ’s avonds naar de actualiteitenrubrieken, die vrijwel zonder uitzondering in hun verslaggeving van de gemeenteraadsverkiezingen een speerpunt maken van Almere. De reden is natuurlijk dat de Partij voor de Vrijheid (PVV) alleen daar en in Den Haag deelneemt. En de partij van Wilders tamboereert op het thema veiligheid, met de televisiejournalistiek in haar kielzog.

Netwerk (NCRV) vertoont elke avond een reportage onder de noemer Stand.Almere. Steevast worden daarin winkeliers aan het woord gelaten over de ernst van de situatie. Vrijdag meldde ook de plaatsvervangend korpschef van Flevoland dat er goede resultaten werden behaald in de misdaadbestrijding, maar die mededeling werd prompt weer gerelativeerd door een middenstander, die de afname van het aantal overvallen toeschreef aan een geringere bereidheid tot het doen van aangifte.

Het verschil tussen een documentaire benadering als die van Jacco Groen en de oppervlakkiger verslaggeving van de nieuwsrubrieken pakt in dit geval nogal desastreus uit. De herhaalde aandacht voor de vermeende onveiligheid wordt zo een ‘feit’. De angst voor de PVV, of liever voor het niet serieus nemen van de bezorgde burger, leidt juist tot het sterken van de potentiële PVV-kiezer in zijn overtuiging dat er iets grondig mis is in Almere.